Kuriili bobtail

Kuriili bobteil näeb eestpoolt vaadates välja kass nagu kass ikka, aga tagant - jänes mis jänes! Tilluke sabajupp, pikad tagakäpad. Kaug-Ida karm kliima on Kuriilide põliselaniku varustanud uhke kasukaga, mis kaitseb hästi külma eest. Metsikud bobteilid erinevad nii karva pikkuse kui värvi poolest.

Alatest 1 jaanuarist 2004 a. FIFe's vastu võetud uus tõug - Kuriili Bobtail.

Paljud arvavad, et bobteili (ingl bobtail) nimi tuleneb sõnast "tups" või "tutt", kuna kiisu saba meenutab kohevat pallikest. Pigem on tõug siiski oma nime saanud väljendi "nudisaba" järgi, mis viitab kärbitud hännale. Nii nagu on unikaalne inimese näpujälg, on ka Kuriili bobteilide hulgast kaht täpselt ühesuguse rõngassabaga isendit võimatu leida. Kuivõrd bobteili saba puhul ei ole tõuaretuses rangeid reegleid, teevad isikupärased sabanöpsid Kuriili tõu veelgi veetlevamaks.

Kuriili bobteilid on truud, seltsivad ja intelligentsed kassid, kes on rahul ka eluga linnakorteris. Metsikud kuriili bobteilid on väga head ujujad, ka kodustatud nudisabad ei pelga vett - enda kraani all värskendamine ja jaht veetilkadele on iga Kuriili bobteili püha kohus. Vabas looduses on bobteilid osavad jahimehed ja kalastajad. Neile ei valmista vähimatki raskust õngitseda kiirevoolulisest ojast näiteks 5-kilone lõhe või püüda õhtueineks jänes. Korteris pole kärbestel-sääskedel ega keldris hiirtel-rottidel pikka pidu ning Kunashiri (üks Kuriili saartest) elanikud väidavad, et "sabata" kassi teelt kaob ka vanakaru ise.

Bobteili peremehel pole mingit muret kassi kempsus käima õpetamisega, nutikas loom taipab hämmastavalt kiiresti, mida talt nõutakse. Tal pole tüüpilist kassilõhna, ka karvaajamise ning kammimisega pole vaja palju vaeva näha. Bobteili näituse-eelne tualett piirdub kiisu karva silumise ja sabatutsu lahtikammimisega.

Kuigi kõik Kuriili bobteilid jätavad imekähku käsklused meelde, sõltub nende täitmine kiisu meeleolust. Isepäine nagu kõik kassid, võib ta hakata vigurdama, ent ühest kõvemast sõnast piisab, kui ta taas kuuletub ja oma tujukuse heastab.

Välimuselt meenutab Kuriili bobteil Jaapani bobteili. Siiski on neil üsna erinev kehaehitus ja ka saba: Kuriili tõu sabatutt on tugevam ja palju painduvam. Kui Jaapani bobteili ja tavalise kassi ristamisel sünnivad kassipojad tavalise sabaga, siis emane Kuriili bobteil toob ilmale nii pikkuselt kui kujult erineva sabarõngaga järglasi. Bobteili aretustöö on muidu üsna lihtne, tuleb vaid leida sobiv lühisabaline paariline. Siinkohal lööb välja bobteili metsik päritolu - vabas looduses on nad harjunud paarituma kord aastas, mitte tihedamini. Pesakonnas on harilikult 2-3 kassipoega, väga harva neli. Seetõttu on Kuriili bobteil ka üsna haruldane lemmik.

Esimene ja praegu ainus emane Kuriili Bobtaili kass elab kasvanduses SMARAGD juulist 2003a.