Balinese

(alates 01.01.2004)

Balinees on nagu paljud erilised kassitõud algselt looduse vingerpuss. 40ndatel sündisid Kalifornias siiami kasside pesakondades spontaanse pikakarvalise mutatsiooniga kassipojad. Miks selline nähtus tekkis, teab üksnes kasside Kõrgem Vägi.

Esimesed kasvatajad ja aretajad panid uuele tõule nimeks BALINEES, sest tolle peen liikumine ja välimus meenutasid neile Bali saare tantsijate nõtkeid samme ja erilisi kostüüme. Uutmoodi kassipoegade pikakarvaline tunnus (retsessiivne) kinnistati selle kandjate järjestikuste paaritamistega. Uue tõu täielikuks väljakujunemiseks kulus veel ligikaugu 10 aastat. 1963.aastal kinnitas balineesi tõuomadused The Cat Fancier? Association.

Balinees on sale, elegantne, kerge kass. Kõik temas on pikk - nii käpad, keha kui ka saba. Kuna tagumised käpad on pikemad kui esijalad, jääb mulje, et kass on pidevalt hüppevalmis. Pea on piklik, nägu ehivad mandlikujulised tumeda taeva värvi sinisilmad ja püstised kõrvad.

Balinees meenutab katsudes kärpi: tal on omapärane siidpehme karv. Balinees sabaots näeb välja nagu jaanalinnu sulg, tagakäppasid ehivad uhked "kalifeepüksid". Aluskarva sellel tõul pole ning seetõttu on balineesi kasukas alati sile.

Balineesi lähem sugulane on siiami kass, koos orientaalide ja javaneesidega moodustavad need neli tõugu kassimaailma idamaise rühma.

Balinees on siiras ja sõbralik. Ta tahab osaleda kõiges, mis majas toimub. Nad on intelligentsed ja targad kassid, kes peavad omanikku oma lähedaseks sugulaseks st samuti kassiks. Balineesid suudavad jätta meelde kümnekonna sõna tähenduse, oskavad heade "psühholoogidena" hinnata omaniku tuju ja seisundus. Nad on vaiksemaid kui siiamid - tundub, et karv annab rehmust mitte ainult välimusele, vaid ka iseloomule.

Neid elegantseid ja väärikaid kasse on kogu maailmas küllaltki vähå. Eestis elab praegu ainult üks sinikreemi maskiga emane.